Wednesday, 14 November 2012

Because I believe she can do it.

Nothing worthwhile comes easily. Work, continuous work and hard work, is the only way to accomplish results that last 
- Napoleon Hill 
 
Last Monday morning after Deutsch language class, I went to the library at the faculty to study for the test that night. The library was full of students, so I randomly sat at an empty seat left. I was facing a female student studying with her friend. I’ve turned on my laptop, opened my book and started to do some reading.

After a few hours, her friend went back home for lunch left her there, studying. I asked her to look after my stuff since I need to go to the toilet. And when I got back, she asked the same, to look after her stuffs. That was the only conversation we had. We’ve continued studying till evening, till not much students left in the library.

“Akak part berapa?” she suddenly asked me.

“Akak part 1, master student..” I looked at her and replied.

“Ohh.. tak susah eh belajar master? Saya blajar degree ni pun saya rasa stress gile.”

“Susah jugak sebenarnya, tapi akak layankan je la. Adik course apa?” I asked.

“Chemical Engineering part 1. Memang susah sangat-sangat. Tak tau da nak buat camana. Semua bende da usaha, tapi susah jugak.” And that moment her tears fell down on her cheeks. Then I realized, she is really under pressure. I tried to calm her down.

“Ye ke? Part 1 memang susah, dik. Nak adapt dengan environment baru, style belajar baru. Ni mesti baru dapat test paper balik ni kan?” I guessed.

“Aah kak, teruk sangat. Padahal da study pun tak dapat jugak. Sebab saya asalnye masa diploma ambil Biologi. Masuk degree ambil Chemi. Memang dua benda yang berbeza sangat la, menghafal dengan calculation. Satu yang banyak baca, yang satu lagi banyak konsep dan main kira-kira. Masa diploma dulu tak ada sentuh calculator pun, berhabuk je dalam kotak. Otak da macam tak boleh terima. Pastu kawan-kawan pun tak ramai sangat sebab kiranya saya beza umur dengan classmates saya 3 tahun, dah la diorang budak pandai-pandai, tak nak berkawan sangat dengan saya.”

La ye ke. Kenapa macam tu skali? Diorang tau ke adik tua dari diorang? Ala umur bukan apa-apa pun. Kenapa tukar Chemi?”

“Aah diorang tau. Saya pernah tanya jugak kenapa diorang macam taknak kawan dengan saya. Tak payah ber’kak’ sangat, aku, kau cukup. Diorang cakap terasa age gap tu, so diorang rasa tak selesa. So diorang prefer jauhkan diri. Tu la dulu ada la kawan-kawan tanya kenapa amik lain dari bidang. Dulu saja la tukar Chemi, orang cakap ukur baju di badan sendiri. Tapi da jadi macam ni memang tau la kesilapan tu, tak tau la nak buat camane.” She wiped her tears.

“Tak apa, dik. Jangan give up dulu. Engineering is more to pahamkan konsep, dan apply. Practise. Akak dulu pun sama jugak, slalu tua setahun dari classmates sebab akak dari matrik setahun, pastu masuk diploma. Tapi tu bukan sebab untuk kita jadi down. Try to make it as motivation. Masa first sem degree pun akak takut jugak, banyak sangat subjek takut tak boleh carry. Ada satu subjek yang lecturer memang masuk kelas, tak ajar langsung, akak stay up sampai 6 pagi untuk study subjek tu je. Make effort. Tapi Alhamdulillah akak dapat jugak dekan for that semester.”

“Tu la, saya slalu time malam nak tido, tetibe teringat subjek saya tak faham. So saya bangun balik bukak buku. Tido pun da tak lena teringat je macam-macam.” She said.

“Ye ke. Tu memang stress sangat. Jangan stress. Subjek-subjek macam ni kene cuba fahamkan dalam kelas. Tak faham, angkat tangan, tanya. Baik-baik dengan senior, dapatkan notes diorang. Notes diorang memang sangat membantu. Da dapat test paper balik kan? Nanti dapat carrymarks, kira balik, berapa kena score untuk final paper kalau nak dapat A. Kalau carrymarks sikit, struggle untuk final. Kalau rasa paper tu susah, score paper lain. Tapi usaha jugak, study untuk subjek tu. Akak buat camtu dulu. Jangan risau, boleh buatnye..” I said.

“Ye ke, kak. Saya nak kene struggle lagi ni. Sekarang ni pun tak cukup tido. Kalau satu hari ade 48 jam pun belum tentu saya boleh tido. Takpe la tak tido pun saya tak kesah..” She said.

“Jangan la sampai tak tido, dik. Tido tu penting, nanti kang cepat nampak tua. Hee. Yang penting skali, usaha,, and study smart.”

And that moment my friend Tasya came to my place. That female student packed her stuff to go back to the hostel.

“Akak ada test ke malam ni?” she asked me while getting her bag and books.

“Aah. Adik study ni, bila test?”

Takde test lagi, tadi study paham-pahamkan subjek. Study untuk final exam.” She smiled. Another 6 weeks left before final, and she’s already preparing for final exam.

“Oh ok.. jangan risau ok. Boleh buatnya. Boleh. BOLEH.”

Then she left. I’ve packed up my stuffs too and went to the café for dinner with Tasya. That student was in my mind. I couldn’t stop thinking about how pity she is. When I talked to her, it felt like I was facing myself, the old me… Or in her case, hers might be greater.

I should have gave her my phone number.. It’s not like I can help her in her subjects. I would love to, but we are in different course, so it is not gonna help her at all. I just want to tell her my stories. Not that I want to brag up about what I've achieved, but I want to tell her the journey I’ve took in order to reach what I got. All she needs now is motivation, I think.

If we meet again, I will make sure to get her phone number, maybe have a little chat over cup of coffee. If we don’t, I hope she will not gonna stop to work things out, try and do her best to get what she wants, and never give up. I don’t know how many times I’ve uttered that word ‘boleh’ to her, but I meant it. I don't know her, but I believe she can do it. InsyaAllah..




Salam Maalhijrah 1434H, everyone. Hopefully this year is better than the past years. May Allah s.w.t guide us all to Truth and keep us on the straight path, and improve our affairs and purify us for the hereafter, Aamin.

Our Dua'as are the best weapon we have. Let's get down to sujood, keep praying for Gaza and every Muslim who is suffering. One day, the children of Gaza will wake up to the sounds of birds and not bombs InshaAllah. #PrayForGaza



With love,

No comments: